Kalnik

Popnite se na Kalnik i uživajte u delicijama

Pješice, biciklom, svejedno, isplati se doći na Kalnik

Cesta koja vodi od Križevaca do Kalnika okružena je nepreglednim poljima i brežuljcima s vinogradima. S nje puca pogled na goru koja, iako je naša najniža planina (najviši vrh Vranilac je na 643 metra nadmorske visine), nije nimalo nezanimljiva. Iako nije toliko velika i opaka, kažu da ima najviše stijena te mnogobrojne staze za hodanje i biciklističke staze.

Izlet na Kalnik odličan je izbor za svakoga tko želi upoznati nešto novo i neobično. Za razliku od većine drugih planina u Hrvatskom zagorju ili na njegovom rubu, na Kalniku ćete susresti slikovite okomite stijene, a posebno je zanimljivo što se te stijene nalaze na samome rubu prostrane ravnice te se zahvaljujući tome s njih pružaju široki i daleki vidici. Kalničke se stijene pružaju poput golemog nazubljenog zida i stvaraju neobičnu sliku za svakoga tko gleda na Kalnik s južne strane, iz smjera Križevaca.

Većina posjetitelja običava se autom dovesti do planinarskog doma, pa odatle poći na planinarenje. Posebno je zanimljivo obići kalničku kružnu Poučnu stazu koja obilazi najviši vrh Kalnika Vranilac. Dugačka je 5 km i može se prijeći lakom šetnjom za 2-3 sata. Duž puta je postavljeno deset ploča s opisom pojedinih zanimljivosti.

Planinarski dom

smješten je odmah do utvrde stari grad Kalnik koja kao da je naslonjena ili ugrađena u stijene ove planine. Dom se nalazi na 480 metara nadmorske visine i u njemu možete uživati u izvornim delicijama.