Stress free

Stress free destinacija za svakoga

Pronađite mir i opustite se uz atraktivne aktivnosti

Biciklom oko Kalnika

Želite li uživati u čistom zraku i prekrasnoj prirodi na biciklu? Kalnik je pravo mjesto za to.

Ruta prolazi kroz najatraktivnije dijelove Kalničke prirode. Započinje u Kalniku i kreće u smjeru istoka, južnom padinom Kalničke grede s koje se pruža prekrasan pogled na Prigorje, zatim prolazi kroz stjenoviti usjek Vratno, te nas dalje uz potok Kamešnicu vodi do sela Ljubelj, koje se nalazi u srcu kalničkih šuma, nakon Ljublja kroz kanjon potoka Hruškovec penje se natrag prema Kalniku.

Stazu je moguće obići običnim rekreativnim biciklima.

Planinarenje

Kalnik je privlačio planinare i zaljubljenike u prirodu još sredinom 19. stoljeća. Još davne 1853. Josip Schlosser – Klekovski i Ljudevit Vukotinović pisali su o ljepotama prirode Kalnika. Prvi službeni izlet Hrvatskog planinarskog društva na Kalnik organiziran je još davne 1878 godine.

Poznati hrvatski arhitekt Stjepan Planić tridesetih godina prošlog stoljeća projektirao je jedan od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj. Od planinarskog doma vodi desetak prekrasnih planinarskih staza, od kojih su među zanimljivijima:

Sedam zubi

Vodi od Planinarskog doma preko 7 markantnih stijena do najvišeg vrha Vranilca. Dužina staze je 500 metara, a za njezino svladavanje potrebno je 40 minuta. Staza ima i jednu alpinističku točku koja prolazi kroz usjek između dviju stijena, ali moguće ju je zaobići sa sjeverne strane. Staza je vrlo atraktivna, a sa zubatih vrhova pružaju se prekrasni vidici.

Kalnička greda

Vodi od planinarskog doma jugoistočno preko grebena Vuklec, vrhova Podrevec i Škrinja do kanjona rijeke Kamešnice odnosno Vratna. Ova staza osim na početku i na njezinom kraju je većinom pošumljena. Prekrasna priroda namamit će Vas da ju obiđete još koji put. Dužina staze je 4500 metara i za obilazak su potrebna 2- 3 sata.

Kalnik – Varaždinske toplice

Šumovitim predjelom sjevernog dijela Kalnika vodi nekoliko staza, od kojih su najzanimljivije naredne dvije:
– Prva staza, označena planinarskom markacijom i brojem 2, vodi preko šumskog predjela Hruškovec, pokraj potoka Hruškovec te Svetišta Majke Božje Hruškovske i zatim se strmo spušta do sela Ljubelj Kalnički, koje je sa svih strana okruženo šumom i nalazi se u prekrasnom prirodnom okruženju. U blizini staze, u kanjonu potoka Đurovec, nalazi se prekrasan 5 metarski slap, koji nastane u rano proljeće uslijed topljenja snijega. Staza je dužine cca 9 kilometara i za obilazak je potrebno 5 – 6 sati.
– Druga staza, označena planinarskom markacijom brojem 3, vodi šumskim predjelom Kolenik na brdu Peca, pokraj kapelice Svete Barbare u Kalničkom Ljubelju, i sela Škarnika.

Paintball

Za one koji su spremni šetati šumom i postavljati zasjede neprijatelju postoji uređen teren za paintball, sa prekrasnom livadom za odmor i spremanje roštilja.

Igre koje se najčešće igraju su:

«Napad i obrana» U igri se natječu se dvije ekipe. Jedna ekipa se rasporedi po branjenom terenu, te svojom vještinom i strategijom brani svoje područje od napadača koji moraju razviti strategiju napada. Prilikom eliminacije obrambenih igrača, ne smiju se otkrivati pozicije igrača kako bi igra ostala zanimljiva do samog kraja. Ekipa koja napada može se neograničeno kretati po cijelom terenu, dok obrambena ekipa ima ograničeno kretanje unutar granica branjenog područja. Obrambena ekipa je pobjedila ako uspije eliminirati sve protivničke igrače. Napadačka ekipa je pobjedila ako uspije eliminirati ili zrobiti sve protivničke igrače.

“Osvoji zastavu” natječu se dvije ekipe. Ekipe imaju isti cilj – osvojiti zastavu koja se nalazi u protivničkoj bazi i s njom se vratiti u svoju bazu. Da bi osvojili protivničku zastavu svaki tim u dinamičnom i natjecateljskom okružju treba što uspješnije realizirati dogovorenu strategiju. Ekipe se raspoznaju po trakama na uniformama u različitim bojama. Pobjednik je ona ekipa koja prva uzme protivničku zastavu, i prenese je u svoju bazu.

“Igra potpune eliminacije” također se natječu dvije ekipe sa istim ciljem, eliminirati sve protivnike sa što manje gubitaka na svojoj straini. Ekipe se raspoznaju po trakama na uniformama u različitim bojama. Pobjednik je ona ekipa koja ostane na terenu sa što više igrača.

Sportsko penjanje

U okolici Starog grada na udaljenosti od svega 200 metara uređeno je stotinjak penjačkih smjerova različitih težina.

Kalnik je geološki specifikum jer je nastao na spoju dviju tektonskih ploča južne koja pripada Dinaridima i sjeverne koja pripada Alpama. Tako je na relativno maloj nadmorskoj visini nastala impozantna stjenovita masa.

Visina stijena varira od 10 do 50 metara i idealne su za sportsko penjanje. U okolici Starog grada Veliki Kalnik na udaljenosti od svega 200 metara uređeno je stotinjak penjačkih smjerova različitih težina. Svi smjerovi su osigurani 10mm spitovima, a štandovi su osigurani s po dva spita i lancem.

Paragliding

Sve popularniji adrenalinski sport već više od 15 godina prisutan je na Kalniku.

U blizini najvišeg Kalničkog vrha nalaze se dva starta (poletišta) do kojih vodi asfaltirana cesta, ali je ovisno o startu potrebno prošetati 50 – 150 metara po stazi. Sletište se nalazi u mjestu Kalnik. Visinska razlika između poletišta i sletišta iznosi 280 metara, a prijevoz automobilom od mjesta Kalnik do poletišta traje svega 5 minuta.

Strme stijene Kalnika uz dobar padinski vjetar i termičke stupove omogućuju višesatno jedrenje i velike prelete. Često su letačima bile potrebne i putovnice, jer bi svoje letove završavali u Mađarskoj ili Sloveniji.